Marleen Swaans

Over bokswedstrijden en bruidsreportages...

Geweldig begin van 2018: mijn foto van Rivo Slory vs Ricardo Snijders tijdens het Ben Bril Memorial won de derde prijs in de categorie beste sportfoto van 2017, in de strijd om de prestigieuze Zilveren Camera. Dat was een bijzondere en inspirerende ervaring en het motiveert me vooral om in 2018 nog mooiere foto’s te gaan maken.

En 2017 was al zo’n mooi jaar met het uitbrengen van Queen of the Ring, fighting the stereotype, mijn fotoboek over vrouwen en boksen.

Het boek was voor mij echt een droomproject om aan te werken. Ik ben zelf fervent kickbokser en ik houd enorm van het fotograferen van bokswedstrijden. Bovendien geniet ik ervan om me echt in een onderwerp te verdiepen. In dit boek komen al mijn passies samen. Ik fotografeerde sterke vrouwen en kwam erachter wie deze dappere vrouwen zijn met het lef om de ring in te gaan en hoe het voelt om die ring in te gaan. Op de pagina marleenswaans.nl/queen-of-the-ring kunt u mijn boek bestellen en meegenieten van deze unieke inkijk in een fascinerende wereld.

Behalve sport fotografeer ik ook graag bruiloften. Mensen vragen me vaak wat hier dan de overeenkomsten tussen zijn. Maar het is juist leuk om verschillende kanten van het leven vast te leggen. Van de ene kant de warmte van een liefdevolle bruiloft, van de andere kant de kracht en intensiteit van een bokswedstrijd. Maar er zijn ook heus overeenkomsten; je mag de belangrijkste acties en emoties niet missen! Zowel bij een bruiloft als bij een bokswedstrijd zijn de locaties qua lichtomstandigheden niet altijd optimaal. Ik hou er juist van om hiermee te spelen en vind het een uitdaging om onder alle omstandigheden mooie foto’s te maken. 

Het belangrijkste voor een mooie fotoreportage is om een goed contact met de mensen die ik fotografeer op te bouwen en een prettige werksfeer te creëren. Zodat de geportretteerden het best tot hun recht komen.

Bekijk in mijn portfolio ook de foto’s van topatlete Dafne Schippers. Ook haar heb ik gedurende langere tijd mogen volgen tijdens trainingen en wedstrijden. Daardoor heb ik deze unieke fotoreportage van haar kunnen maken.
Geweldig hoe succesvol zij nu is!

Marleen Swaans
 
Ik ben lid van Du Pho, de beroepsorganisatie van professionele fotografen. 
Ik volg regelmatig masterclasses om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de fotografie.

SPORT FOTOGRAFIE

Ik fotografeer graag topsporters. Juist bij topsport is de intensiteit het grootst. Ik fotografeer ook graag tijdens trainingen. Als je het hele verhaal laat zien kun je de prestatie van de topsporter nog meer waarderen, je ziet de discipline, de pijn en de arbeid die nodig is om topprestaties te kunnen leveren.

Vooral boksen vind ik fascinerend. Er is geen sport waarbij de confrontatie met jezelf zo totaal is. 

“Pain is temporary, pride and glory are forever! Marleen weet deze beide kanten van het leven van de topsporter naar voren te laten komen in haar fotografie.”

Andy Souwer
meervoudig K-1 Kampioen kickboksen en wereldtitel Muay Thai

BRUIDS FOTOGRAFIE

Ik vind het een voorrecht als mensen mij vragen de mooiste dag van hun leven voor hen te mogen vast leggen, zodat zij deze bijzondere momenten voor altijd vast kunnen houden en nog generaties lang met anderen kunnen delen. het is een intiem proces en je bouwt echt een vertrouwensband op met het bruidspaar, zodat je voor hen een speciale reportage kunt maken die volledig is toegeschreven op de wens van het bruidspaar.

Ik verzorg bruidsfotografie en loveshoots in een sfeer die bij jullie past; spontaan en ongedwongen, romantisch of juist stoer.
Al die mooie, emotionele en onvervangbare momenten stijlvol in beeld en voor eeuwig vastgelegd.

Ik vertel jullie graag alles over de mogelijkheden van bruidsfotografie op jullie bijzondere dag.

“Marleen heeft ons op onze trouwdag erg op ons gemak gesteld. Marleen is een warme, vooral lieve fotograaf die de juiste emoties en sfeer kan overbrengen op de foto’s. En ook hele spontane foto’s maakt. Het bos waar de foto’s zijn genomen leek nog mooier dan in het echt. Sommige foto’s leken echt een sprookje. Het heeft onze verwachtingen overtroffen. Marleen is een topfotografe die haar werk zeer serieus neemt en die met veel liefde en concentratie dit werk doet!

Inge en Berdy, 15 juni 2017
Privé opdracht

ZAKELIJK EVENEMENT

Een bijzondere gebeurtenis voor uw bedrijf? Een opening, lezing, of receptie?
Of wellicht op zoek naar foto’s voor in het jaarverslag van uw organisatie.
Allemaal momenten en gelegenheden die vragen om goede fotografie.

Het maken van goede zakelijke foto’s beperkt zich niet alleen tot het juiste moment. Minstens zo belangrijk is een helder, kleurecht en overzichtelijk verhaal.
Een goede reportage kan dat verhaal vertellen, waarmee u als bedrijf naar buiten wilt treden.

“Marleen is een fotograaf die goed met je meedenkt waar je naar toe wilt met je business en dat vervolgens weet te vertalen in foto’s die dat perfect weergeven. Tijdens de opnames scant ze de omgeving continu en is ze onverstoorbaar. Daarbij weet ze precies wat ze wil waardoor er een ontspannen sfeer is. Het resultaat: foto’s die kloppen!”

Karin Stiksma
Joint Projects

Mijn favorieten